Ceza Hukuku

Mala Zarar Verme Suçu

Mala Zarar Verme Suçunun Cezası

Mala Zarar Verme Suçu, malvarlığına karşı suçlar arasında olup bir kimsenin malına kasti hareketlerle zarar verilmesidir. Bu suçu işleyen kimseler adli para cezası veya 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun basit hali şikayete ve uzlaşmaya tabidir. Mala zarar verme suçundan işlem başlatılan kimselerin, hukuki şekilde savunma yapması ve soruşturma süreçlerinin takibinin titizlikle yapılması önem arz etmektedir.

Mala Zarar Verme Suçunun İşlenme Şekilleri

Kanunda mala zarar vermenin nitelikleri ayrılmış ve ceza uygulamaları bu niteliklere göre verilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki fiillere göre mahkemece hangi cezanın verileceği belirlenir.

Malı tamamen yok etmek,
Yıkmak ya da parçalamak,
Belirli oranda tahrip etmek,
Kullanılamaz hale gelmesini sağlamak ya da bozulmasına sebep olmak,
Malın kirlenmesine sebep olmak ve
Kişinin sahip olduğu hayvana zarar vermek ya da hayvanı öldürmek, mala zarar verme suçunun işlenme şekilleri arasında yer almaktadır.

Mala Zarar Verme Suçunun Cezası

Mala zarar verme suçunun basit hali TCK madde 151’de, nitelikli hali ise TCK madde 152’de düzenlenmektedir.

Bu maddelerde yer alan cezalar haricinde suçun cezası somut olay özelinde belirlenirken, TCK madde 167’de yer alan ve ortak hüküm özelliğinde olan şahsi cezasızlık ya da cezada indirim sebepleri de değerlendirilmelidir.

Mala zarar verme suçunun cezası şunlardır:

TCK madde 151’de düzenlenen suçun basit hali için dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası öngörülmüştür.
TCK madde 152/1’de yer alan suçun nitelikli halinin işlenmesi durumunda fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
TCK madde 152/2’de yer alan nitelikli hallerin var olması durumunda, TCK madde 151 ve 152/1’de öngörülen ceza bir kat artırılabilir.
Mala zarar verme suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılabilir.
TCK madde 167 uyarınca suçta şahsi cezasızlık sebebi varsa fail hakkında cezaya hükmolunmaz. Cezadan indirim sebepleri varsa ceza yarı oranında indirilir.

Mala Zarar Verme Suçunda Şahsi Cezasızlık Sebebi veya Cezada İndirim Yapılmasını Gerektiren Şahsi Sebep

Türk Ceza Kanunun 167. Maddesine göre

(1) Yağma ve nitelikli yağma hariç, bu bölümde yer alan suçların;
a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın,
c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, Zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Bu suçların, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

Etkin Pişmanlık

Fail, icra hareketlerini tamamladıktan sonra işlemeyi kastettiği suçtan vazgeçerek neticenin gerçekleşmesini önlemeye veya gerçekleşen zarar neticesini telafi etmeye çalışırsa etkin pişmanlık söz konusu olur. failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.

Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir. Buna göre fail, henüz hakkında kovuşturma başlamadan önce pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı giderirse verilecek cezanın üçte ikisine kadarı, buna karşın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce giderirse verilecek cezanın yarısına kadarı indirilecektir. Etkin pişmanlık hükümleri yalnızca fail hakkında değil, azmettiren veya yardım eden hakkında da uygulama alanı bulacaktır.

Mala Zarar Verme Suçu ile Hırsızlık Suçunun Farkları

Mala Zarar Verme Suçu hırsızlık suçundan farklıdır. Mala zarar verme suçu ile hırsızlık suçunun farkları şunlardır:

1) Hırsızlık suçunda korunan yarar zilyetlik ve mülkiyet iken mala zarar verme suçunda ise yalnızca mülkiyettir.

2) Hırsızlık suçunun konusunu yalnızca taşınırlar mala zarar verme suçunun konusunu ise hem taşınr hem de taşınmazlar oluşturabilir.

3) Hırsızlık suçunda fail, malı, rızası dışında kişinin egemenlik alanından çıkarır, oysa mala zarar verme suçu isteyerek teslim edilmiş mal üzerinde de işlenebilir.

4) Hırsızlık suçunda suçu işleyen kişinin maldan yarar sağlama amacı taşıması gerekmektedir. Mala zarar verme suçunda yararlanma amacı aranmaz.

Mala zarar verme suçunda korunan şey kişilerin mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı, kişilere mal üzerinde kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi verir.

Sık Sorulan Sorular

Mala zarar verme suçu para cezası ne kadar
Mala zarar verme suçu Yargıtay Kararları
Kasten mala zarar vermenin cezası
Mala zarar verme ispat
Mala zarar Verme suçu uzlaşmaya tabi mi
Mala zarar verme suçu taksirle işlenebilir mi
Mala zarar verme suçu zararın GİDERİLME
Trafik kazası mala zarar verme

 

 

 

Başa dön tuşu