Parada Sahtecilik Suçu Şartları Nelerdir?
Parada Sahtecilik Suçunda Etkin Pişmanlık (TCK 201)
Parada Sahtecilik Suçu Şartları Nelerdir?
Türk Ceza Kanunu’nun ‘’Kamu Güvenine Karşı Suçlar’’ başlığı altında düzenlenen parada sahtecilik suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Bu suçun oluşabilmesi için belli başlı hareketler bulunmaktadır.
Bu hareketler;
Parayı sahte olarak üretmek,
Sahte parayı ülkeye sokmak,
Sahte parayı nakletmek,
Sahte parayı muhafaza etmek veya tedavüle koymak,
Sahte olduğunu bilmesine rağmen parayı kabul etmek,
Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koymak
Bu hareketlerden birinin tamamlanması ile birlikte parada sahtecilik suçu meydana gelmiş bulunmaktadır.
Parada Sahtecilik Suçunda Etkin Pişmanlık (TCK 201)
Etkin pişmanlık, kişinin işlediği suçtan dolayı özgür iradesiyle sonradan pişman olması, suç teşkil eden fiilin meydana getirdiği olumsuzlukları gidermesi ve ceza adaletine olumlu davranışlarıyla katkı sunması halinde atıfet hükümlerinin uygulanmasını sağlayan bir ceza hukuku kurumudur.
Parada sahtecilik (kalpazanlık) suçunda iki tür etkin pişmanlık hali düzenlenmiştir:
Sahte olarak para üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya kabul eden kişi, bu parayı tedavüle koymadan ve resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve sahte olarak üretilen paraların üretildiği veya saklandığı yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve sahte olarak üretilen para veya kıymetli damgaların ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz (TCK md.201/1)
Sahte para üretiminde kullanılan alet ve malzemeyi izinsiz olarak üreten, ülkeye sokan, satan, devreden, satın alan, kabul eden veya muhafaza eden kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve bu malzemenin üretildiği veya saklandığı yerleri ilgili makama haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını ve bu malzemenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz (TCK md.201/2).
Parada sahtecilik suçu TCK 197. Maddede tanımlanmış bir suçtur.
Madde-197;
(1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili maddeler doğrultusunda bu suçun işleniş biçimi üçe ayrılmıştır ve her biri için ayrı ayrı cezalar uygun görülmüştür. Sahte parayı ülkeye sokmak, nakletmek, muhafaza etmek veya tedavüle koymak şeklinde işlenebilen suç sahte parayı kabul etmek veya eline geçen sahte parayı tedavüle koymak şeklinde işlenmektedir.
Sahte Para Basma Suçunun Cezası Ne Kadardır?
Her ülkede para, bu konuda yetkili kurumlar tarafından basılmakta olup, yetkili kurumlar dışında yapılan para basma fiilleri kanuna aykırıdır. Ülkemizde de Merkez Bankası tarafından para basılabilir ve tedavüle konulabilir.
Kalpazanlık suçu hukuki ifadeyle parada sahtecilik suçu olmaktadır. Parada sahtecilik, Türk Ceza Kanunu 197. Maddesi uyarınca suç olup, sahte para basmanın cezası 2 yıl ile 12 yıl arasında bir hapis cezası ve 10000 güne kadar adli para cezasıdır. Ayrıca paranın sahte olduğunu bilerek kabul eden kişiler de 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis ile cezalandırılırlar. Paranın sahte olup olmadığını bilmeden alan fakat bu niteliğini öğrendikten sonra bilerek piyasaya sahte parayı süren kişiler de 3 aydan 1 yıla kadar hapis ile cezalandırılırlar.
Parada Sahtecilik Suçu Hareket Ögesi
Türk Ceza Kanunu m.197/1’de hükmü geçen suç seçimlik hareketli bir suçtur. Bu suçun oluşması için en az birinin gerçekleştirilmesi gereken seçimlik hareketler şunlardır:
Türkiye’de veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan paranın:
Sahte olarak üretilmesi,
Ülkeye sokulması,
Nakledilmesi,
Muhafaza edilmesi
Tedavüle koyulması
TCK m.197/2’de geçen suçun hareket ögesini, sahte paranın bilerek kabul edilmesi oluşturur.
TCK m.197/3’de geçen suçun hareket ögesi ise, sahteliğini bilmeden kabul edilen paranın bu niteliği bilinmeden tedavüle koyulmasıdır.
Parada Sahtecilik Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanununun 197. Maddesinde parada sahtecilik suçu düzenlenmiştir. Buna göre:
Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişiye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Parada Sahtecilik Suçunda Görevli Mahkeme
TCK nın 197/1 maddesindeki suç yönünden görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi, TCK m.197/2-3 uyarınca yapılan yargılamalarda görevli mahkeme ise asliye ceza mahkemesidir.
Sık Sorulan Sorular
Parada sahtecilik katalog suç mu
TCK 197.
Parada sahtecilik suçunun Unsurları
Gerçek para basmanın cezası
Parada SAHTECİLİK beraat karar
Parada sahtecilik suçu nedir?
Parada sahtecilik katalog suç mu?
Parada sahtecilik takibi şikayete bağlı mı?
Sahtecilik cezası ne kadar?
Dava ile ilgili detaylı bilgi için avukatlarımızla iletişime geçmek için TIKLAYINIZ