İş Mahkemeleri Davaları Ne Kadar Sürer?
Dava öncesi zorunlu olarak yürütülecek arabuluculuk süreci 4 ile 8 hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Anlaşma olmaması halinde ise Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve işçiyle işveren arasında devam eden davaların maksimum 540 gün içinde sonuca bağlanması hedeflenir.
İstinaf ve Yargıtay aşamaları bu süre içinde değerlendirilmez. Pratik uygulamalara göz atıldığında;
- Tebligat süreleri
- Keşif yapılması
- Varsa tanıkların dinlenmesi gibi süreçler dava içeriğine göre değişiklik gösterir.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman iş mahkemelerinde görülen davaların 4 ila 18 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 3-4 yıla kadar uzaması mümkündür.
İş Hukuku Avukatı Faaliyetleri Nelerdir?
İşçi, iş sözleşmesiyle bir işverene bağlı olarak çalışan kişiye denmektedir. İş hukuku ise iş ilişişinden kaynaklı her türlü uyuşmazlığı konu edinmektedir.
- İşçi-işveren alacak davaları takibi,
- İşe iade davası takibi,
- Hizmet tespit davası takibi,
- Prime esas kazancın tespiti davası,
- Kıdem tazminatı hesaplanması,
- İhbar tazminatı hesaplanması,
- Ücret alacağı hesaplanması,
- Ulusal bayram ve genel tatil alacağı hesaplanması,
- Fazla mesai hesaplanması,
- Yılık izin ücret alacağı hesaplanması,
- Diğer işçilik alacakları hesaplaması,
- İş sözleşmesi hazırlama,
- İşçilik alacakları arabuluculuk süreci,
- Mobbing ve kötüniyet tazminatı,
- Ayrımcılık tazminatı vb. tüm sorunlarla ilgili hukuki süreçleri takip eder.
İş Mahkemeleri’nin Görev Ve Yetkisi
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’na göre iş sözleşmesine tabi işçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasında, iş sözleşmesinden veya kanundan doğan her türlü dava ve işlerde görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. İş davalarında yetkili mahkeme ise davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi ve işlemin yapıldığı yer mahkemesidir. İş mahkemeleri dahilinde açılacak davada davalı birden fazla ise davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde de dava açılabilir. Fakat bu yetki bazı işçi davalarında farklılık göstermektedir. Davanın görevli veya yetkili yer mahkemesinde açılmaması durumunda dava görevsizlik ve yetkisizlik nedeniyle ret edilir. Bu nedenle görevli ve yetkili mahkemenin doğru tespiti ve davanın usulüne uygun takip edilmesi için davanın iş hukuku avukatı aracılığıyla açılması ve takip edilmesi önemlidir.
İş Hukuku Avukatı Ücreti
Avukatlık ücretleri, her yıl Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı tebliğ ile belirlenir. Bu tebliğ, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi olarak nitelendirilir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, avukatlık hizmetleri karşılığında ödenmesi gereken minimum tutarı belirler. Hiçbir avukat bu ücretlerin altında bir ücret kararlaştırması yapamaz.
Ancak, avukatlık ücretleri yerel barolar ve avukatların mesleki tecrübe ve niteliklerine göre değişebilmektedir. Her avukat, asgari tarife üzerinden kendi avukatlık ücretini belirleyebilir. İş Hukuku davalarında avukatlık ücreti dava konusuna, davanın taraflarına, davanın içeriğine, avukatın kıdemine, bilgisine, tecrübesine, uzmanlığına ve tarafın ekonomik durumuna göre değişebilmektedir. Güncel Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine bakarak İş Hukuku avukatı ücretleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İş hukuku alanında uzman avukat kadromuzla, işçilere ve işverenlere kapsamlı hukuki destek sağlıyoruz. Sunduğumuz en iyi hizmetler arasında şunlar yer almaktadır:
Hukuki Danışmanlık: İşçi ve işverenlere, iş hukuku mevzuatı, hakları ve yükümlülükleri konusunda danışmanlık hizmeti sunuyoruz.
İşe İade Davaları: Haksız yere işten çıkarılan işçilerin haklarını savunuyor, işe iade davaları açıyor ve takip ediyoruz.
Kıdem ve İhbar Tazminatı Davaları: İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını almaları için gerekli hukuki süreçleri yürütüyoruz.
Fazla Mesai Ücreti Davaları: İşçilerin fazla mesai ücretlerini almaları için dava açıyor ve takip ediyoruz.
Mobbing ve Ayrımcılık Davaları: Mobbing veya ayrımcılığa maruz kalan işçilerin haklarını koruyor, tazminat davaları açıyor ve takip ediyoruz.
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Davaları: İş kazası veya meslek hastalığı sonucu zarar gören işçilere tazminat davaları açıyor ve takip ediyoruz.
Sözleşme Hazırlama ve İnceleme: İş sözleşmeleri, toplu iş sözleşmeleri gibi iş hukuku alanındaki sözleşmelerin hazırlanması ve incelenmesi konusunda hizmet veriyoruz.
Sık Sorulan Sorular
2024 avukat maaşları ne kadar?
İşçi haklarına hangi avukat bakar?
Iş mahkemesi avukat ücretini kim öder?
Kazanilan Tazminatin ne kadarini avukat ALIR?
Kazanilan Tazminatin ne kadarini avukat ALIR?
2024 avukat danışma ücreti ne kadar?
Iş davalarında avukat ne kadar alır?