Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul hukuku;
Kişiler hukuku,
Borçlar hukuku,
Aile hukuku,
Miras hukuku,
Eşya Hukuku
Şeklinde alt başlıklara ayrılan medeni hukukun, eşya hukuku alt başlığı kapsamında değerlendirilen ve halk arasında; taşınmaz hukuku, emlak hukuku, tapu hukuku gibi isimlerle de anılan bir hukuk alanıdır. Gayrimenkul hukuku mevzuatı üzerine uzmanlık ve deneyim sahibi avukatlara da halk arasında emlak ve emlakçı avukatları, taşınmaz avukatları veya tapu avukatı denilebilmektedir. Gayrimenkul hukuku avukatı da 22. 10. 2011 tarihinde kabul edilerek 01. 01. 2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu kapsamında, taşınmazların konu olduğu uzlaşmazlıklarla ilgilenmektedir. Bahsi geçen TMK’nın yürürlüğü girmesiyle birlikte 17. 02. 1926 tarihinden beri yürürlükte olan 743 sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlükten kalkmıştır.
Gayrimenkul Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Gayrimenkul hukuku detaylı ve komplike bir alan olduğu için bu tür anlaşmazlıklarda da alanında uzman bir avukat ile çalışmak haklarınızın korunması noktasında büyük avantaj sağlar.
Gayrimenkul avukatı gayrimenkul anlaşmazlıkları konusunda çeşitli davalara bakar.
Bu davalar şu şekildedir;
Kamulaştırma davaları
Tapu iptal ve tescil davaları
Tahliye davaları
Kira bedeli tespit etme davaları
Ortaklığın giderilmesi davaları
Mirastan doğan taşınmaz davaları
Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar
Kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar
İpotek sözleşmeleri
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar
Önalım hakkı kaynaklı davalar
Elatmanın Önlenmesi ve ecrimisil konulu davalar
Kentsel dönüşüm sürecinde meydana gelen uyuşmazlıklar
İmar mevzuatı kaynaklı davalar
Genel emlak hukuku
Gayrimenkul Hukukunda Müdahalenin Önlenmesi Davası
Gayrimenkul hukuku neleri kapsar; müdahalenin önlenmesi bir diğer adı ile men-i müdahale davaları kapsamında yetkin avukatlar ve hukuki danışmanlık ile haklarının koruma altına alınmasını mümkün kılabilirsiniz. Öncelikli olarak bir taşınmazın kullanıma alınması sırasında muhakkak bu malın sahibinden onay alınması gerekiyor. Bu en temel kuraldır. Mülkün sahibinin onayı olmadan kişilerin bir alanı kullanması ya da onu kendi tahakkümü faydası için kullanması bu davanın açılması için yeterli sebepler arasında bulunuyor.
Müdahalenin önlenmesi davasının açılması ile beraber taşınmazın korunması sağlanmaktadır. Taşınmazdan doğan hak ihlalleri de bu şekilde minimum seviyeye indirilmektedir. Sadece müdahalenin önlenmesi değil aynı zamanda izinsiz işlem gerçekleştiren kişilerin cezalandırılması için de gerekli olan dava açma adımları tamamlanabilir.
Davanın açılmasının ana amacı taşınmazın kurtarılması ve hak ihlalinin önlenmesiyken aynı zamanda işgal ettiği süreye karşılık da bir tazminat alınması için de bilahare dava açılma hakkı vardır. Avukatınız bu yönlendirmelerin her birini kusursuz şekilde tamamlayacaktır.
Yabancıların Mülk Edinmesi Hukuku
Son zamanlarda ülkemizde gündem olan konulardan birisi de yabancıların mülk edinmesi konusudur. 18 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren yabancıların mülk edinmesi kanunu, yabancılara konut satışında birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Önceki kanuna göre yabancılar ülkemizde en fazla 25 bin metrekareye kadar taşınmaz sahibi olabiliyordu. Yeni çıkan yasada bu miktar 60 hektara kadar çıkarılmıştır.
Önceki yasada yabancıların konut edinmesinde mütekabiliyet esası vardı. Yani yabancı ülkelerle yapılan anlaşmalar neticesinde yabancılar ülkemizde konut sahibi olabiliyordu. Mesela Alman vatandaşı olan birisi ülkemizde konut almak isterse, Türk vatandaşının da Almanya’dan konut alma hakkı olması gerekiyordu. Ancak yeni yasada bu durum değişti. Yeni yasaya göre yabancıların konut edinmesinde karar Cumhurbaşkanına aittir. Yani mütekabiliyet esası aranmaksızın Cumhurbaşkanının belirlediği ülke vatandaşları, ülkemizde konut sahibi olabilirler.
Sık Sorulan Sorular
Gayrimenkul hukuku hangi davalara bakar?
Gayrimenkul neleri kapsar?
Gayrimenkul hukuku nedir?
Gayrimenkul davaları nedir?
Gayrimenkul Hukuku Davaları
Gayrimenkul hukuku avukat
Gayrimenkul Hukuku Mevzuatı
Gayrimenkul Hukuku