Yabancılar Hukuku

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Reddi

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Reddi

Vatandaşlık başvurusunun reddinin iptali dilekçesi örneği , Evlilik yoluyla vatandaşlık reddi dava dilekçesi , Vatandaşlık dava Dilekçesi örneği, Mahkeme yoluyla vatandaşlık, Vatandaşlık iptali davası ,Vatandaşlık Başvurusu Neden reddedilir, Vatandaşlığın iptali konularına değineceğiz.

Evlenme yoluyla vatandaşlığın kazanılması Türk Vatandaşlığı Kanununun 16. Maddesinde düzenlenmiş olup, en az 3 yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancıların evliliğinin aile birliği içerisinde olduğunun tespit edilmesi, evlilik birliği içerisinde bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmadığının tespiti ve milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil eden herhangi bir davranışının bulunmaması halinde bu yola başvurabilmektedir.

İÇİNDEKİLER

Vatandaşlık Başvurusu Reddi Kararının İptali Davası
Vatandaşlık Reddi Davasında gerekli Olan Belgeler nelerdir?
Vatandaşlık Başvurusu Neden İşlemden Kaldırılır?
Türk Vatandaşlığı Başvurum Ne Aşamada?
Vatandaşlık Başvurusu ön İnceleme Ne Kadar Sürer?
Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Reddi
Mahkeme Yoluyla Vatandaşlık
Vatandaşlık Başvurusu Reddi Davasında İdarenin Takdir Yetkisi
Vatandaşlık Ret Kararına İtiraz
Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Emsal Karar
Vatandaşlık Başvurusunun Reddi Mahkeme Kararları
Eş Sebebiyle Vatandaşlık Reddi Mahkeme Kararı
Eşin Ailesi Sebebiyle Vatandaşlık Reddi Mahkeme Kararı
Yasadışı örgütlere üye Olmaktan Vatandaşlık Reddi Mahkeme Kararı
Süre Aşımı Nedeniyle Vatandaşlık İptali Davası
Olumsuz Rapor Nedeniyle Vatandaşlık Davası
Eşinin İşlediği Suç Sebebiyle Vatandaşlık Verilmemesi
Milli Güvenliğe Aykırılık Sebebiyle Vatandaşlık Davası
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığı Davası
Evliliğin Geçersiz Olduğu Gerekçesiyle Vatandaşlık Davası
Evlilik Birliği İle Bağdaşmayacak Faaliyetlerde Bulunmak Vatandaşlık Davası
Vatandaşlık Başvurusunda Yürütmeyi Durdurma

 

Vatandaşlık İptali Davası

Vatandaşlık iptali davası, genellikle vatandaşlığın hile veya yanıltma yoluyla alındığı durumlarda açılır. Bu tür davalar, oldukça karmaşık hukuki süreçler içerir ve uzman bir avukata danışılması önemlidir.

Vatandaşlık Başvurunuz Reddedildi mi? 

Vatandaşlık başvurunuzun reddedilmesi üzücü bir durum olsa da, umutsuzluğa kapılmayın. Hukuki haklarınız bulunmaktadır.

İdare Hukuku Avukatı: Vatandaşlık davaları, idari hukuk alanına girdiği için bir idare hukuku avukatından yardım almanız önemlidir .Daha önce benzer davalarla uğraşmış bir avukat seçmek, sürecin daha başarılı sonuçlanması için size avantaj sağlayacaktır.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu Reddi ve İdareye İtiraz

Türk vatandaşlığı başvurusu reddi söz konusu ise başvuru sahibinin idareye itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü vatandaşlık başvuruları için müracaat edilecek mercidir. Bu idari birim İç İşleri Bakanlığı bünyesinde hizmet vermektedir. Türk vatandaşlığı için müracaat eden kişilerin başvuruları reddedildiğinde izleyebileceği iki ayrı yol bulunmaktadır.

Bunlardan biri başvuru sahibine tanınan 60 günlük yasal süresi içerisinde kararı veren idareye itiraz edilebilmesidir. Kişiye tebligat yapıldıktan sonra idari makama itiraz etmek yerine idari yargıda iptal davası da açılabilir. Bu tür bir başvuru yapılacağı zaman tebliğ tarihinden itibaren 60 günlük yasal sürelere uyulması gerekir.

Vatandaşlık Başvuru Reddi İptal Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

Vatandaşlık işlemleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir idari birimdir. Vatandaşlık başvurusu yapılırken bu idari birime müracaat edilmesi gerekir. Başvuru sahibinin müracaatı reddedildiğinde iptal davası açılacaksa dava İçişleri Bakanlığı’na yöneltilir. Bu sebeple de Ankara İdare Mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

Mahkeme Yoluyla Vatandaşlık Bilmeniz Gerekenler

Mahkeme yoluyla vatandaşlık kazanma, genellikle idari makamların verdiği red kararlarına karşı başvurulan bir hukuki süreçtir. Bu süreç, oldukça karmaşık ve zaman alıcı olabilmektedir.

Evlilik Yoluyla Vatandaşlık Reddi Dava Dilekçesi

Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurunuzun reddedilmesi durumunda, dilekçenizde evliliğinizin gerçekliğine dair güçlü deliller sunmanız önemlidir. Ortak banka hesapları, ortak kira sözleşmeleri, tanık beyanları gibi belgeler bu konuda size yardımcı olabilir.

Mahkeme Yoluyla Vatandaşlık

Mahkeme yoluyla vatandaşlık kazanmak, genellikle olağanüstü durumlarda ve uzun süren hukuki süreçler sonucunda mümkün olabilir.

Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının Kazanılması ne kadar sürer?

Yabancı kişinin Türk Vatandaşlığını kazanabilmesi için bir Türk Vatandaşı ile en az 3 yıl boyunca evli kalması gerekmektedir.

Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanabilmek için aranan şartlar nelerdir?

Vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan yabancının en az 3 yıldan beri Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğin devam ediyor olması; Eşlerin aile birliği içinde yer alması; Yabancının evlilik birliğine aykırı faaliyette bulunmaması.

Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?

Avukat olmadan yapılan başvurular ortalama 2 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. Vatandaşlık avukatı ile ise vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi 6 ay-1 sene arasında olacaktır.

Vatandaşlık Reddi Mahkeme Süreci

Vatandaşlık başvurunuzun reddedildiği idari makamın bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde dava açarsınız. Dilekçenizde, red kararına itiraz nedenlerinizi detaylı bir şekilde açıklamanız ve delillerinizi sunmanız gerekir.
Mahkeme, tarafların iddialarını dinlemek ve delilleri incelemek üzere duruşmalar düzenler.
Mahkeme, toplanan delillere göre bir karar verir. Karar lehinize olursa, idari makamın red kararını iptal eder ve vatandaşlık başvurunuzun yeniden değerlendirilmesini sağlar.

Vatandaşlık hangi durumlarda iptal edilir?

MADDE 31 – (1) Türk vatandaşlığını kazanma kararı; ilgilinin yalan beyanı veya vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucunda vuku bulmuş ise kararı veren makam tarafından iptal edilir.

Vatandaşlık davası nereye açılır?

Vatandaşlık Red Kararına Karşı İptal Davası Nerede Açılır?

Vatandaşlık başvurularına ilişkin kararlar İç İşleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu nedenle yetkili mahkeme İdare Mahkemeleri olacaktır.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığın Kazanılmasında Mülakat Süreci

Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasında mülakatı gerçekleştiren yetkili bir komisyondur. Komisyon İçişleri Bakanlığı nezdinde vatandaşlık başvurularını incelemek adına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuştur. Komisyonca dosyadaki tüm bilgi ve belgeler değerlendirilir.

Değerlendirmeden sonra Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı ve eşi, komisyon tarafından ayrı ayrı ve birlikte mülakata tabi tutulmak suretiyle evliliğin gerçek bir evlilik ya da Türk vatandaşlığını kazanmak amacıyla formalite yapılmış bir evlilik olup olmadığı araştırılır.

Mülakat sonucunda eldeki tüm bilgi ve belgelerle başvurucunun komisyon üzerinde bıraktığı izlenim de dikkate alınarak komisyonda oluşan kanaat, evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin mülakat formuna yazılır. Akabinde İl müdürlüğünce karar alınmak üzere dosya Bakanlığa gönderilir.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması İçin Yurt Dışında Yapılan Başvuru

Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için yurt dışında yapılan başvurular da usul ve inceleme Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 30. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre evlilik yoluyla Türk vatandaşlığının yurt dışında kazanılması için başvurunun ilgili ülkedeki Türk Konsolosluklarına yapılması gerekmektedir.

Konsolosluk tarafından başvurucunun kanunda aranan şartlara ve gerekli belgelere sahip olup olmadığı incelenir. Akabinde Konsolosluk işlemlerinden sorumlu muavin konsolos veya daha üst yetkili tarafından yabancı kişi ve eşi ayrı ayrı ve birlikte, evliliğin gerçek bir evlilik ya da Türk vatandaşlığını kazanmak amacıyla yapılmış bir evlilik olup olmadığının tespiti için mülakata tabi tutulur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu