Makalelerimiz

Ziynet Eşyalarının İadesi Davası

Ziynet Eşyalarının İadesi Davası

Ziynet eşyalarının iadesi davası; düğünde takılan ziynet eşyalarının kime ait olacağının tespiti ve kendisine ait olmayan ziynet eşyasını iktisap eden eşten iadesini için açılan davaya denir.

ZİYNET EŞYASININ İADESİ DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR

Ziynet Eşyasının İadesi davası, Medeni Kanunun ikinci kitabında düzenlenmiştir. 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi gereği aile mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Ziynet Eşyasının İadesi davasında yetkili mahkeme ise genel yetkili mahkeme olan davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

İddianın amacı, düğünde takılan takıların kime ait olduğunun tespiti ve sahibi olmadığı takıları satın alan eşten tazmin etmektir. Bu dava boşanma davasının eki değildir. Evliliklerin hem devamında hem de sona ermesinde eşler mücevher alacakları davası açabilirler. Eşlerden biri rızası olmadan mücevherlerin kaybolduğunu iddia ederse, diğer eş veya üçüncü kişi dava edilebilir.

Boşanmada Ziynet Eşyalarının İspati Nasıl Gerçekleştirilir?

Ziynet eşyalarının iade edilmesini talep eden eş, iddiasını ispat etme yükümlülüğü altındadır. Yani bu davalarda ziynet eşyalarının ispatı durumu söz konusudur ve mecburidir. Bu durumda ziynet eşyası talebinde bulunan kişinin, ziynet eşyalarının kendisine ait olduğunu ve karşı tarafta
kaldığını açık bir şekilde kanıtlamalıdır. Aksi durumda ziynet eşyaların iadesi mümkün olmayacaktır.

Fakat ziynet eşyası iadesi davalarını pratikte değerlendirdiğimizde, her iki tarafında iddiaları karşılaştırıldığında hangi tarafın ispat etme yükümlülüğü altında olduğunu tespit etmek her zaman için kolay olmamaktadır. Mahkemece olağan olarak kabul edilen durum ziynet eşyalarının evde saklanmış ya da muhafaza edilmiş, kadının üzerinde taşınıyor halde bulunmasıdır. Ziynet eşyası olarak kabul görmekte olan eşyaların erkeklerin malvarlığı olarak görülmesi, hayatın olağan ve
normal akışına ters bir durum olarak değerlendirilmektedir.

Boşanmalarda ziynet eşyalarının ispatının yapılması, çoğu zaman boşanma davasının önemli bir parçasıdır. Ziynet eşyalarının ispatının yapılması, her iki tarafın da ödeme, teslim veya başka bir şekilde eşyaların sahiplerinin kontrolünü sağlamak için önemlidir.

İspat yapılırken, her iki tarafın da ziynet eşyalarının sahibi olup olmadığının kanıtlanması gerekir. Sağlam ve geçerli kanıtlar aranmalıdır. Bu kanıtlar çeşitli biçimlerde sağlanabilir. Örneğin, bir eşyayı satın almak için kullanılan ödeme belgeleri, satın alım tarihleri veya ürünün kendisiyle ilgili üretim veya kayıt bilgileri örnekler arasındadır. Ayrıca, eşyalara ait fatura veya teslimat belgeleri de kanıt olarak kabul edilebilir.

Bir ziynet eşyasının sahibinin ispatlanması her zaman kolay olmayabilir. Eğer eşya çok eski veya üreticiye ait belgeler mevcut değilse, ispat etmek için ek çaba sarf etmek gerekebilir. Ayrıca, eşya, her iki tarafın da sahibi olduğu bir ortak malı olabileceği durumlarda, eşyanın hangi tarafa ait olduğu konusunda bir anlaşmazlık söz konusu olabilir. Bu durumda, her iki tarafın kanıtlarının incelenmesi ve boşanma davasının sonuçlanması gerekir.

Ziynet Alacağı Davasında Zamanaşımı

Ziynet alacağı davasında ziynet eşyasının aynen iadesi talep edilmişse zamanaşımı süresine tabi değildir. Ancak davanın açıldığı sırada düğün takıları mevcut değil ise ve davacı tarafından ziynet eşyasının aynen iadesi mümkün olmadığı için bedeli talep edilmişse dava açma süresi 10 yıl olup, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren başlamaktadır.

Evlenme sırasında erkeğe takılan altınlarda kadının hakkı var mı?

Düğün esnasında erkeğe takılan takılar için ise gerekirse o yöredeki örf ve adet araştırılmalıdır.

Düğün esnasında hediye olarak erkeğe takılan ziynet eşyalarının o yöredeki örf adet gereği erkeğe verilmiş olduğu kabul edilip bu ziynetler daha sonra erkek tarafından kadına bağışlanmışsa bu eşyalar kadına aittir.

Ziynetler hangi delillerle ispatlanabilir?

Ziynet alacağı davasında kanıtlama araçları genel olarak şu şekildedir; yemin, ikrar, tanık delili, bilirkişi raporu, teknik kayıtlar( video kayıtları, VCD,DVD,Fotoğraf) çeyiz senedi…

Ziynet Şikayet Dosyası Sıkça Sorulan Sorular.

Ziynet’in iddiaları için geçerli olan nedir?,
Düğünden sonra takılan takılar takı davasına konu olabilir mi?,
Ziynet’in iddialarına kim dava açacak?,
Takılar kadınlar için mi?,

Düğün takılarınız kime ait? – Bir mücevher talep davası nasıl açılır?,
Ziynet alacaklarında zamanaşımı var mı?,
Mücevher talepleri için yetkili ve yetkili mahkemeler nelerdir?,

Ziynet Eşyalarının İadesi Davası

Ziynet Alacağı Nedir?
Ziynet Alacağı Davası,
Ziynet Eşyalarının İspatı,
Ziynet Eşyalarının Miktarının İspatı,
Ziynet Davası Belirsiz Alacak Davası,
Ziynet Davası Ne Kadar Sürer?,
Ziynet Davası Ne Zaman Açılır?,
Ziynet Davalarında Zamanaşımı,
Ziynet Davası Yetkili Mahkeme,
Ziynet Alacağı Kesinleşmeden İcraya Konulabilir Mi?,
Ziynet Eşyaları İle Araba Alınması,
Düğünde Takılan Takılar Kimin?,,
Düğünde Takılan Paralar Kimindir?,
Ziynet Davası Harç Hesaplama,

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu